2023/24 éves projekt

  • Post last modified:2023.10.18.

Éves projektünk tervezete

2023/24-es őszi projektünket a türelemmel kezdjük.

„Többet ér a türelmes ember a hősnél és az indulatán uralkodó annál, aki várost hódít”/péld.16.32./ Mennyire vagy türelmes, mennyire vagy képes várakozni? A 4 Mózes 20.10-ben olvassuk, hogy Mózesnek elfogyott a türelme, megharagudott  népre a siránkozásaik és kritizálásuk miatt. Amikor Isten azt mondta, hogy szóljon a sziklának, hogy víz fakadjon , ő dühösen ráütött. Türelmetlensége arra vitte, hogy engedetlen volt Isten iránt. Így nem léphetett be az ígéret földjére.

Beszélünk arról, hogy hogyan válhatunk türelmes emberekké. A türelem próbája az is ,amikor imádkozunk és várunk a válaszra. Nem kapjuk meg rögtön. Meddig tudunk várni? Kérjük isten segítségét, erejét a várakozáskor, vagy egyedül próbálkozunk vele? Mindennek a tanulsága az, hogy Isten soha nem késik, az ő időzítése tökéletes. Azt akarja, hogy bízzunk benne és várjunk Rá. Ez Krisztus egyik jellemvonása.

Téli projektünk a kedvesség gyümölcséről szól.

 A kedvesség a cselekvő szeretet gyakorlati kifejeződése. Ez látható tevékenység, nemcsak érzelmi. Kedvesnek lenni kockázatos dolog, mert néha félreértik a kedvességet. Előfordul, hogy kihasználják. De mégis , azért legyünk kedvesek, mert Isten is kedves hozzánk.

,,Az Ő kedvessége miatt mentett meg titeket azáltal, hogy Krisztusban bíztatok,,/Ef.2.8./

De a másik ok arra ,hogy kedvesek legyünk, mert azt is szeretnénk, hogy mások is kedvesek legyenek velünk.

,,Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek , ti is ugyanazt ,cselekedjetek velük”           / Máté.7.12/

Ebben az időszakban megnézzük, hogy mit jelent kedvesnek lenni, és hogyan válhatunk kedvesebbeké?

Bibliai példa: Rebeka a kútnál./1.Mózes 24.58/

Tavaszi időszakban a jóság, mint szellemi gyümölcs kerül előtérbe.

De mi is pontosan a jóság? Mózes első könyvében Isten megteremtette a világmindenséget, és azt gondolta, mondta, hogy amikor látta Isten mindazt, amit teremtett, azt mondta, hogy jó. Miért? Mert betöltötte a célt, amire meg lett alkotva. A „jóság azt is jelenti, hogy betöltjük a rendeltetésünket” Azok vagyunk, akiknek Isten szánt bennünket. Istennek célja van az életeddel. Ha úgy élsz ahogy ő szeretné, akkor jól fogod érezni magadat. Értelmet nyer az életed.

A jutalma a jó cselekvéseknek az egészséges önértékelés. Ha jót teszel és jó vagy, jól fogod érezni magadat, mert azt teszed, amire Isten megteremtett. Az emberiség eredendő jósága tévedés. A Biblia azt írja, hogy minden ember a saját feje után akar menni, és a saját Istene akar lenni./Ézs.53.6/ Senki sem tökéletes. Csak Isten jó természeténél fogva./Márk 10.18/ Mi sokszor önzők vagyunk sokszor. Nekünk Jézus Krisztushoz kell mérnünk magunkat, ő a jóság mércéje Isten szemében. Hála Megváltónk Jézus Krisztus megmentőmunkájának Isten jónak nyilváníthat bennünket. A mi jóságunk Isten ajándéka. A Biblia ezt a munkát nevezi megigazulásnak. Isten azt mondja: rendben vagy ,amiatt amit Krisztus tett érted. Amikor Krisztusba veted a bizalmadat, akkor nemcsak a jó iránti vágyat adja a szívedbe, hanem az erőt is arra, hogy megtedd. Ő a keresztények ereje. Ebben az időszakban tanuljunk jót tenni.